

Geen kinderneuroloog meer per 01-04-2025
Vanaf 1 april 2025 ondersteunt de afdeling Kinderneurologie van Erasmus MC de regio Zeeland. Dit is nodig omdat het contract met de huidige waarnemend kinderneuroloog stopt.
De vakgroep Neurologie of de vakgroep Kindergeneeskunde blijven, in nauw contact met het Erasmus MC, een deel van de patiënten binnen Adrz zien. De verwijzingen verlopen gewoon via het zorgportaal Kindergeneeskunde Adrz. We zijn blij dat we op deze manier de kwaliteit van zorg hoog kunnen houden.
Wat betekent dit voor de verwijzing van uw kind (jonger dan 18 jaar)?
Afhankelijk van de vraagstelling zijn er drie mogelijkheden:
- de patiënt wordt binnen Adrz gezien door een kinderarts of neuroloog
- de patiënt wordt verwezen naar Erasmus MC, dit verloopt via het zorgportaal Kindergeneeskunde Adrz
- de patiënt wordt verwezen naar een andere samenwerkingspartner.
Vooral bij een verwijzing vanuit Adrz naar Erasmus MC neemt de reistijd voor de patiënt toe. Erasmus MC probeert waar mogelijk met digitale consulten op afstand te werken om daarmee de reistijd te beperken.
Voor de patiënt die al onder controle is, is met de huidige waarnemer kinderneuroloog de verwijzing naar een andere arts (neuroloog/kinderarts/kinderneuroloog) besproken. De betrokken ouders/kinderen zijn hierover al geïnformeerd.
Wat betekent het voor u?
Vanaf 1 april 2025 zullen de huisartsen onderstaande adviezen voor kinderneurologische consulten gaan hanteren:
Poliklinische verwijzingen
- Bij verdenking op AD(H)D en/of autisme verwijst men het kind naar het MC Kinderplein of praktijken Triade, Mentaal Beter of Jipp.
- Bij verdenking op tics verwijst men naar de eerstelijns psycholoog.
- Bij (hoge verdenking op) epilepsie verwijst u via ZorgDomein naar onze neuroloog dr. Ibrahim-Verbaas.
- Bij bekende neuro-oncologie wordt het kind behandeld in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam of in het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. Het eerste contact en initiële diagnostiek bij verdenking op neuro-oncologie kunnen in het Adrz plaatsvinden.
- Bij alle andere consulten voor kinderneurologie via ZorgDomein verwijst men naar Kindergeneeskunde.
- Als de verwijzing niet past in bovenstaande categorieën of de huisarts twijfelt over de wijze van verwijzen dan kan e huisarts overleggen met de dienstdoende kinderarts. de huisarts kan ook gebruik maken van een digitaal advies consult (DAC) of een spoedverwijzing telefonisch overleggen.
Spoedeisende verwijzingen
- De huisarts kan een kind met een spoedeisende hulpvraag altijd doorsturen naar de spoedeisende hulp van Adrz.
Adrz had het liefst een eigen kinderneuroloog aangetrokken. Na ruim twee jaar werven, is dit niet mogelijk gebleken. Om die reden zijn we blij dat we op deze wijze toch continuïteit en kwaliteit kunnen blijven bieden aan onze patiënten en hun ouders.
Vakgroepen Neurologie en Kindergeneeskunde
