Terug

Stroke Unit

Na de analyse op Acute Hersenhulp worden patiënten opgenomen op de Stroke Unit in de acute fase van een beroerte of TIA. De Stroke Unit bevindt zich op Afdeling E te Goes. De Stroke Unit bestaat uit vier z.g. stroke-bedden. De unit is gericht op adequate diagnostiek, zorg en behandeling van patiënten in de acute fase na een beroerte. Ook staat op de Stroke Unit speciale technische apparatuur die nodig is voor een snelle diagnostiek van de behandeling, secundaire preventie en een eerste opzet tot revalidatie.  Daarom kan direct gestart worden met de behandeling en revalidatie.

De eerste dagen vindt een intensieve controle plaats. Verder krijgen u en uw naasten goede informatie en begeleiding. Samen met een snelle revalidatie leidt dit alles tot een sneller herstel. Na een aantal dagen vindt de behandeling verder plaats op de afdeling neurologie.

Op de Stroke Unit kan sprake zijn van gemengd verplegen.

Gecertificeerde zorg

Als eerste in Nederland was de afdeling neurologie ADRZ extern gecertificeerd voor de zorg voor beroerte-patiënten. Onze afdeling voldeed daarmee aan de eisen zoals die in de Helsinghborg Declaration zijn gesteld.

Wie werken hier?

De medische zorg wordt gecoördineerd door de neuroloog. Een vroeg begin van de revalidatie is een belangrijk kenmerk van een Stroke Unit. Hierbij werken verschillende hulpverleners, zoals de fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut, maatschappelijk werkster, diëtiste, revalidatiearts en verpleeghuisarts in teamverband samen volgens vastgestelde protocollen en richtlijnen. Ook de stroke- en neurologieverpleegkundigen werken met deze protocollen. De CVA-verpleegkundige geeft voorlichting, begeleidt patiënt en familie en regelt transfers. Eventueel kunt u gebruik maken van de diensten van de geestelijke verzorging. Op dinsdag is er een multidisciplinair overleg (MDO). Op deze manier verlenen zij aan de patiënten deskundige en specifieke zorg.

Verder kunnen de specialismen cardiologie, interne geneeskunde en vaatchirurgie ingeschakeld worden.

Wanneer er bij een herseninfarct een vernauwing gevonden wordt in de symptomatische halsslagader waarvoor een operatie (carotisendarteriectomie) nodig is kan dat in het ADRZ plaatsvinden.

Het team op de Stroke Unit overlegt wekelijks met elkaar. Doel is om de zorg zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.

Wat gebeurt er na de Stroke Unit?

Mogelijk kunt u na uw verblijf op de Stroke Unit direct weer naar huis. Hierover hebben we eventueel overleg met de thuiszorg en familie.

Als u (nog) niet naar huis kunt, wordt op de afdeling neurologie zo spoedig mogelijk overplaatsing geregeld. U gaat dan voor revalidatie naar één van de instellingen die direct samenwerken met de Stroke Unit. Namelijk het revalidatiecentrum of een revalidatieafdeling van het verpleeghuis. Hierbij houden we zoveel mogelijk rekening met de wensen van u en uw familie.

Indien u uit ons verzorgingsgebied komt wordt u opgenomen in de z.g. CVA-keten (elders Stroke Service genoemd). De CVA-verpleegkundige kan u hier over voorlichten.

Naar boven

Stroke Unit