Terug

Actigrafie

Inleiding

Binnenkort wordt bij u gedurende een week de bewegingsactiviteit gemeten. Hiervoor meldt u zich op de afgesproken tijd op de afdeling klinische neurofysiologie.  (KNF) van het ADRZ, locatie Vlissingen.

Voor dit onderzoek krijgt u een actigraaf, een soort horloge om. Dit apparaatje meet uw bewegingsactiviteit en de lichtintensiteit. Het aantal bewegingen vertegenwoordigt de lichaamsactiviteit en wordt per tijdseenheid in het geheugen van de actigraaf opgeslagen. Computer analyse  van deze opgeslagen data geeft belangrijke informatie over uw dag en nachtritme.

Wat is actigrafie?

De actigraaf of ActiGraph® is een minicomputer, bevestigd aan een polsbandje, welke als een horloge gedragen kan worden. De actigraaf moet gedurende een hele week dag en nacht gedragen worden. De actigraaf mag niet nat worden, dus bij het douchen of afwassen moet deze worden afgedaan. Gedurende de periode dat u de actigraaf draagt moet u ook een dagboekje bijhouden. Daarin kunt u de rust- en slaapmomenten aangeven door een vakje in te kleuren.

De voorbereiding

Er zijn geen speciale voorbereidingen voor dit onderzoek. Als u medicijnen gebruikt blijft u deze gewoon innemen. Dit geldt ook voor slaapmiddelen. Op de afgesproken tijd wordt de actigraaf omgedaan en wordt het invullen van het dagboekje uitgelegd door de KNF-laborant. Precies een week later moet u de actigraaf met het dagboekje weer inleveren.

Vragen

Hebt u nog vragen over het onderzoek of het gebruik van de actigraaf dan kunt u deze bij het ophalen stellen aan de KNF-laborant.

Naar boven

Actigrafie