De informatie over de CVA-Nazorgpoli is bestemd voor patiënten (en hun naasten) die geconfronteerd zijn met een beroerte of TIA.

Inleiding

De medische term voor een beroerte is CVA (Cerebro Vasculair Accident). Dit betekent letterlijk een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Het kan hierbij gaan om een herseninfarct (doorbloedingsstoornis, waardoor er zuurstoftekort in een gedeelte van de hersenen ontstaat) of een hersenbloeding (door een gesprongen bloedvaatje). Bij een TIA (Transient Ischemic Attack) gaat het om een tijdelijk zuurstoftekort in de hersenen. Meestal is een TIA binnen 10 minuten over. Toch kan dit ook restverschijnselen geven die niet snel opvallen.

U bent hiervoor bij de neuroloog van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis geweest. Mogelijk bent u alleen op de Spoedeisende hulp of het spreekuur geweest. Het kan ook zijn dat u bent opgenomen in het ziekenhuis en aansluitend in de CVA-Ketenzorg Midden en Noord Zeeland bent opgenomen.

Wat doet de CVA-verpleegkundige?

Op de speciale Stroke Unit maakt u kennis met de CVA-verpleegkundigen. Deze gespecialiseerd verpleegkundigen spelen een centrale rol in de begeleiding van de CVA-patiënt. De CVA-verpleegkundigen stroomlijnen de communicatie tussen u, uw familie en alle hulpverleners, geven voorlichting en begeleiden u gedurende het gehele zorgproces.

Wat kan de CVA-verpleegkundige voor u doen tijdens de opname?

De CVA-verpleegkundige begeleidt u op de afdeling. Zij geeft onder andere voorlichting over het ziektebeeld en het mogelijk verloop ervan. De CVA-verpleegkundige houdt contact met u, uw familie, de afdeling en andere hulpverleners. Zij ziet er op toe dat dit naar wens verloopt. Ook met vragen over het vervolgtraject, na de ziekenhuisopname, kunt u bij haar terecht.

De CVA-verpleegkundige kan u informatie geven over:

  • De behandeling en de gevolgen van het CVA.
  • De functie van de andere behandelaars tijdens u opname zoals: – fysiotherapeut – ergotherapeut – logopediste – maatschappelijk werk – diëtiste – (neuro)psycholoog.
  • De hulp (zoals thuiszorg) die u nodig heeft als u vanuit het ziekenhuis met ontslag gaat. Zij kan deze hulp regelen.
  • Een opname elders (bijvoorbeeld revalidatie of verpleeghuis) en deze opname zonodig met u in gang zetten.
  • Het zoeken naar oplossingen voor vragen die u heeft als u weer thuis bent.
  • Patiënten- en belangenverenigingen.

Wat kan de CVA-verpleegkundige voor u doen na de opname?

Wanneer u na een beroerte eenmaal weer thuis bent, worden de problemen en vragen die door de gevolgen van een beroerte ontstaan, vaak pas echt duidelijk. Het dagelijks leven thuis is immers anders dan in het ziekenhuis, verpleegtehuis of het revalidatiecentrum. U en uw verwanten kunnen geconfronteerd worden met lichamelijke en emotionele beperkingen. Ook gedrags- en karakterveranderingen kunnen vragen en problemen oproepen. Hiervoor kunt u terecht bij de CVA-verpleegkundige van de CVA-nazorgpoli.

Als u met ontslag gaat krijgt u van de afdeling een afspraak voor een bezoek aan de CVA-Nazorgpoli in het ziekenhuis. U komt bij dat bezoek eerst bij de CVA-verpleegkundige en indien nodig aansluitend bij uw behandelend neuroloog. Na een periode van revalidatie in verpleeghuis of revalidatiecentrum kunt u na ontslag hiervoor zelf een afspraak maken. Het gesprek met de CVA-verpleegkundige duurt ongeveer drie kwartier. Tijdens dit gesprek kunt u al uw vragen stellen. Ook knelpunten die u en/of uw partner ervaren na ontslag uit het ziekenhuis kunt u aan de CVA-verpleegkundige voorleggen.

De CVA-verpleegkundige stelt het op prijs dat uw partner/familielid aanwezig is bij dit gesprek. Aan het eind van dit gesprek maakt de CVA-verpleegkundige een afspraak met u voor een vervolgafspraak.

 

Voorlichtingsmateriaal

Er is uitgebreid foldermateriaal aanwezig op de CVA-Nazorgpoli. Ook in het Transmuraal Zorgdossier bevindt zich een hoofdstuk met informatie. Hierboven vindt u alvast een selectie.

Naar boven

CVA-Nazorgpoli